bebrika

Det är dags att KROSSA heteronormen!

Japp, det är nu dags att krossa heteronormen! Vi är många som vill det.

 

Varför ANTA att någon är heterosexuell, istället för att fråga? Det är heteronormativt, att ta för givet att en är heterosexuell. Alla är inte heterosexuella. Heteronormen existerar. Måånga tror att alla i deras omgivning, dras till det motsatta könet - att alla är heterosexuella, vilket är heteronormativt. Alla är inte heterosexuella, men, istället för att försöka förstå det, så väljer många att ANTA att nån är heterosexuell. Exempel; en kvinna till en kvinna; ''Har du skaffat en pojkvän än, Rebecca?'' Det är så otroligt många som bara antar att en är heterosexuell, istället för att fråga. Har en inte sagt att en är heterosexuell, så ska ingen anta det, eller fråga ut personen som att denne endast blir kär i det motsatta könet. En kan lika gärna vara till exempel homosexuell, eller varför inte asexuell, istället för heterosexuell. Anta aldrig att någon är heterosexuell, när du inte vet. Har en person inte berättat vilken läggning en har, så ska ingen anta att personen gillar det motsatta könet.

Sexualiseringen av kvinnans bröst

''Varför måste en kvinna gå topless??? Varför behöver kvinnan göra det?'' - Det handlar INTE om att en kvinna måste gå topless, eller behöver gå topless. Det handlar om att en kvinna, ska ha den _rättigheten._ En kvinna, ska som en man, kunna bada/gå runt topless, utan att riskera att behöva betala böter. En kvinna, kan ha mindre bröst än en man, så varför ska en man med större bröst än en kvinna, kunna gå runt topless? Det är sexualisering av kvinnans bröst, det är sexism, det är orättvisa, och det är felfelfel. En kvinna ska ha all rätt i världen att vistas topless, om denne vill det!

Kvinnans bröst, är inget könsorgan, så det är ingen ide att jämföra brösten med könsorgan. Vad är det som är så konstigt, och hemligt, med en kvinnas bröst, men inte med en mans?

''En kvinna riskerar att bli v'åldtagen om denne går runt topless!'' - En kvinna riskerar att bli v'åldtagen om denne går runt i shorts. En kan bli v'åldtagen när som helst. Det handlar inte om att en hur denne ska klä sig, för att undkomma v'åldtäkt, det handlar om att lära människor att _inte v'åldta!_

Jag ser i alla fall översexualiseringen av kvinnans bröst, som en rest som hänger kvar från förr i tiden, då det var mycket mer av kvinnans kropp som skulle täckas, för att inte männen skulle bli sugna på att våldföra sig på kvinnan. Sexualiseringen av kvinnans bröst, är ett stort problem, det gör många missnöjda med hur de ser ut. Det är inte ens tillåtet att amma vart som helst. Sexualiseringen av kvinnans bröst, är bara en av de många sexistiska dragen. Att kvinnobrösten är sexualiserade, skadas många människor av. Vem som helst, ska ha rätt att vistas topless, om en så vill det. Och det görs mycket för att bekämpa sexualiseringen av kvinnobrösten. Så kallade toplessaktivister, existerar. Det hålls demonstrationer, det finns helt enkelt många som kämpar. (En måste inte demonstrera för att kämpa för någonting). Många påpekar även att ''Men, gå ut och visa brösten, då.'' Om det bara vore så enkelt. Många gånger handlar det om rädsla, att en inte vågar visa sina bröst, även fast en vill. Dels för att en kvinna riskerar att betala böter. Det är inte så enkelt, men, tillsammans, kan vi klara det!

 

VAR OCH EN SKA HA RÄTT ATT BESTÄMMA VAD EN VILL GÖRA MED SIN EGEN KROPP!

Önskar er en glad sommar!

Jag kommer säkerligen inte blogga särskilt mycket i sommar (men, jag ska försöka göra ett nytt blogginlägg 1-2 gånger i veckan). Sommaren. Vad tänker du på när du hör ordet sommaren/sommar? Jag tänker på glädje, sand mellan tårna, gräs, badstränder, hetta och svalkande kvällsdopp. Jag tänker på den finaste årstiden på året, sommaren. Det finns givetvis någonting bra med alla årstider, men, det finns ingen årstid som jag gillar så mycket som sommaren. Och det är alltid ett + om det är varmt. Varmt ska det vara, så jag vågar bada. Jag tänker på att doppa jordgubbar i smält choklad, jag tänker på frihet. För i sommar, ska du njuta. Ta vara på tiden, för sommaren varar inte länge. Det är mitt tips.

 

I sommar ska jag ägna mycket tid åt att umgås med personer som betyder mycket för mig. Min pojkvän, mina vänner och min familj, är de personer jag kommer att umgås med. Jag kommer säkerligen (as alwayyys), åka till mina släktingar, lite längre upp i Sverige. Det ska bli trevligt. Sen, ska jag även gå på Gröna Lund, bada, sola och helt enkelt njuta av sommaren. Kanske slår jag mig ner vid ett träd, en solig dag, och läser en bok i skuggan, kanske tar jag med mig en tekopp. Jag ska sova ut. Vid vissa tillfällen, kommer jag att gå upp tidigt. Annars, så ska jag ta riktigt långa sovmorgonar. Jag ska titta på film, hoppa studsmatta (omg det va länge sedan???), sitta en del vid datorn, bland annat vid gSm och gå på marknader och loppisar. Jag ska köpa saker. Jag ska köpa kläder, jag ska köpa kläder till sommaren. Jag ska köpa en bikini, jag ska äta. Jag ska äta bär, jag ska äta mat, jag ska dricka, jag ska skratta, jag ska LEVA. För nu, är sommaren här! Och snart, är sommarlovet här.

 

Hold on, my friend, hold on.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig sommar!

Världen vi lever i, är ju rätt sjuk

Jorden är inte en trygg plats, inte någonstans. Vart du än är, så kan du aldrig vara säker på om någon ska komma och slå ihjäl dig, eller om du blir rånad. Vart du än är, kan du inte vara säker på om du får höra rasistiska uttalanden, eller kanske sexistiska. På alla ställen, runt om denna planet vi alla bor på, Tellus, Jorden - lever förtrycket. Förtryck som rasism, sexism och homofobi. (Och nej, homofobin handlar inte längre om rädsla. Det är nog ytterst få personer som känner så stark rädsla för homosexuella personer så att de har en fobi. Homofobin handlar nämligen om hat).

 

Hur än jorden skapades, så kanske det fanns en tanke bakom det. Det kanske låg en tanke bakom vilken sorts plast jorden skulle bli. Kanske var det menat att jorden skulle vara en fridfull plats, där alla kan känna trygghet. Det kan ha varit så. Men, den tanken spolades snabbt förbi, för jorden är ingen lugn och fridfull plats. Förtryck existerar, alla möjliga förtryck. Folk tänker alldeles för lite på miljön, på djuren, på VARANDRA. Folk tänker alldeles för lite på hur jorden borde vara. För vem vill egentligen leva i den värld vi lever i? Det finns många bra stunder och moment, jag känner ofta lycka, men, det förändrar inte det faktum att jorden faktiskt är en hemsk plats. Om det hade funnits fler engagerade människor, som bryr sig om jorden, så kanske det hade varit en bra plats. I mean, vem kan verkligen tycka att en värld där alla möjliga hemskheter existerar, är en bra värld? Det är allt för få som gör någonting åt detta. Och genom att delta i till exempel den feministiska kampen, eller engagera sig mycket i djur/miljöfrågor, så bidrar en till en bättre plats att leva på. Varje ''liten'' sak, är en bra sak. En måste inte skänka 100.000 kr till djurfonder, eller till miljöfonder. En måste inte demonstrera mot sexismen på gatan, för att kunna göra skillnad. En gör skillnad när en skriver om feminismen på olika sidor, eller bara sprider budskap om feminismen. Folk lär sig.

 

Sexismen begränsar våra rättigheter (särskilt kvinnornas). Männen drabbas också av patriarkatet. Till exempel, så är det mesigt för en man att gråta. Det anses inte manligt, för det ska följa normen. En man ska ha kort hår, och en kvinna ska ha långt hår. Det är en norm. Heternormen existerar. Många tar för givet att alla i deras omgivning är heterosexuella. En förutsätter att en kvinna är tillsammans med en man, en förutsätter att en man är tillsammans med en kvinna. ''Oscar, har du nån flickvän?'' Istället skulle en kunna fråga om Oscar har ett förhållande med _någon_, och inte specifikt en tjej.

_Sluta anta att alla är heterosexuella. För alla är inte det, och det är sanningen._

 

Sexismen gör så att kvinnobrösten är sexualiserade, ses som någonting som ska gömmas, täckas över. Småflickor lär sig redan när de är 5-6 år, att de inte ska visa ''brösten'' när de badar. Inte bada topless. Våldsglorifierande och kvinnoförnedrande reklam, finns överallt. Den får existera i vårat samhälle, utan att tillräckligt många bryr sig. Det är aldrig en självklarhet att en kvinna får bestämma över sin egen kropp. Kroppen som är KVINNANS. Istället, bestämmer någon annan över kroppen. Kvinnokroppen blir aldrig lämnad ifred, och detta är ett problem. Kvinnor objektifieras, män porträtteras med MAKT. Det är heller inte ovanligt att en kvinna, som har ett likadant arbete som en man, lika välutfört, får mindre lön än mannen, just för att hon är kvinna. Blir en kvinna våldtagen - då ska kvinnan skylla sig själv. Det är aldrig, aldrig, aldrig någonsin offrets fel. Helt sjukt att det finns människor som försvarar våldtäkt, skyller på offret. Och det här med att feminister hatar män, har jag hört alldeles för många gånger.  Manshat är ej samma sak som kvinnohat. Manshat är preventivt, ett ställningstagande, som riktar sig mot patriarkatet, och de män som företräder det. Kvinnohat lämnar döda kroppar efter sig. Där är skillnaden mellan manshat och kvinnohat.

Världen vi lever i, är ju rätt sjuk.

 

PS. Om det finns någonting som du tycker att jag ska blogga om, då får du gärna tipsa mig!

 

Till dig som inte ser felet i att stötta n-egerboll

''N-egerboll är bara en bakelse, finns ingenting rasistiskt i det.''

Stöter ofta på den kommentaren, att n-egerboll bara är en bakelse. Det är en bakelse, men är det verkligen så bara? Det finns ett väldigt rasistiskt ord i bakelsens namn, ett ord som har förtryckt mörkhyade i evigheter, och som gör det än idag. Vill du verkligen stötta rätten att sprida förtryck? Vill du verkligen stötta rasismen? När en stöttar rätten att få säga n-egerboll, så stöttar en rasismen, och är där med en förtryckare. Och detta är inte att göra en höna av en fjäder, detta är att förstå rasismen, detta är att inte tolerera att förtryck sprids. Nolltolerans mot rasism och förtryck.

''Förr i tiden sa folk bara n-egerboll.'' Betyder det att vi som lever nu, i den nya tiden, ska ta efter rasismen, förtrycket från förr? Det är ju absurt. Det där argumentet håller ej. 

N-eger är ett ord som användes för att benämna mörkhyade slavar. Förr i tiden, så ansåg nämligen folk att mörkhyade var ointelligenta människor, som inte vara värda någonting, som förtjänar att vara slavar och säljas som handelsvaror. Så, mörkhyade människor blev kallade n-eger för att de inte ansågs vara lika intelligenta eller lika mycket värda som vita människor. Detta är rasism, detta är förtryck, på hög nivå. Önskar så att vi kommit ur det stadiet, att folk slutar sprida och legitimera förtrycket. 

Det finns alltså två ord i bakelsens namn. N-eger, som är ett förtryckande ord mot mörkhyade människor, och boll, som inte är ett förtryckande ord. Ska detta ord verkligen få spridas? Ska miljontals människor behöva lida av förtryck? Nej, detta måste få ett slut. Förtryck är inte okej någonstans. Förtryck så som rasism, sexism, homofobi, djurförtryck, ageism, osv, måste få ett stopp. Och en säger att en hatar förtryck, men stöttar ändå rätten att få säga n-egerboll? En stöttar ändå rätten att få sprida ett ord som _skadar andra människor_? Då är du ingen människokämpare. Då är du ingen förtryckhatare. Varför inte bara säga chokladboll, istället för att sprida ett rasistiskt ord? Chokladboll är inget förtryckande namn på en bakelse, och det är myyycket bättre att säga det. Jag stöttar verkligen inte rätten att få sprida förtryckande ord, verkligen inte. Även fast en inte tänker på vad en säger ''Äh, jag menar inget illa med att säga n-egerboll'', så spelar det ingen roll, för en förtrycker ändå. Människor kommer till skada, människor lider, DAGLIGEN, på grund av förtrycket.

Om du är en av de personer som säger n-egerboll, istället för chokladboll, så hoppas jag att du tar dig en funderare, och tänker om. För det är faktiskt så att du sprider förtryck. Och vad din tanke än är med att säga n-egerboll, så är det fel, oavsett vad.

Upp