bebrika

Till dig som inte ser felet i att stötta n-egerboll

''N-egerboll är bara en bakelse, finns ingenting rasistiskt i det.''

Stöter ofta på den kommentaren, att n-egerboll bara är en bakelse. Det är en bakelse, men är det verkligen så bara? Det finns ett väldigt rasistiskt ord i bakelsens namn, ett ord som har förtryckt mörkhyade i evigheter, och som gör det än idag. Vill du verkligen stötta rätten att sprida förtryck? Vill du verkligen stötta rasismen? När en stöttar rätten att få säga n-egerboll, så stöttar en rasismen, och är där med en förtryckare. Och detta är inte att göra en höna av en fjäder, detta är att förstå rasismen, detta är att inte tolerera att förtryck sprids. Nolltolerans mot rasism och förtryck.

''Förr i tiden sa folk bara n-egerboll.'' Betyder det att vi som lever nu, i den nya tiden, ska ta efter rasismen, förtrycket från förr? Det är ju absurt. Det där argumentet håller ej. 

N-eger är ett ord som användes för att benämna mörkhyade slavar. Förr i tiden, så ansåg nämligen folk att mörkhyade var ointelligenta människor, som inte vara värda någonting, som förtjänar att vara slavar och säljas som handelsvaror. Så, mörkhyade människor blev kallade n-eger för att de inte ansågs vara lika intelligenta eller lika mycket värda som vita människor. Detta är rasism, detta är förtryck, på hög nivå. Önskar så att vi kommit ur det stadiet, att folk slutar sprida och legitimera förtrycket. 

Det finns alltså två ord i bakelsens namn. N-eger, som är ett förtryckande ord mot mörkhyade människor, och boll, som inte är ett förtryckande ord. Ska detta ord verkligen få spridas? Ska miljontals människor behöva lida av förtryck? Nej, detta måste få ett slut. Förtryck är inte okej någonstans. Förtryck så som rasism, sexism, homofobi, djurförtryck, ageism, osv, måste få ett stopp. Och en säger att en hatar förtryck, men stöttar ändå rätten att få säga n-egerboll? En stöttar ändå rätten att få sprida ett ord som _skadar andra människor_? Då är du ingen människokämpare. Då är du ingen förtryckhatare. Varför inte bara säga chokladboll, istället för att sprida ett rasistiskt ord? Chokladboll är inget förtryckande namn på en bakelse, och det är myyycket bättre att säga det. Jag stöttar verkligen inte rätten att få sprida förtryckande ord, verkligen inte. Även fast en inte tänker på vad en säger ''Äh, jag menar inget illa med att säga n-egerboll'', så spelar det ingen roll, för en förtrycker ändå. Människor kommer till skada, människor lider, DAGLIGEN, på grund av förtrycket.

Om du är en av de personer som säger n-egerboll, istället för chokladboll, så hoppas jag att du tar dig en funderare, och tänker om. För det är faktiskt så att du sprider förtryck. Och vad din tanke än är med att säga n-egerboll, så är det fel, oavsett vad.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas