bebrika

Männen är inte förtryckta

Först och främst, vill jag börja med att säga att förtryck är på samhällsnivå, inte individnivå. ''En man kan visst bli förtryckt.'' Nej, EN person kan inte bli förtryckt, då förtryck är på samhällsnivå, inte på individnivå.

 

''Männen är visst förtryckta.'' - Nej, männen är icke förtryckta, inte i egenskap av att de är män. Män kan bli förtryckta i egenskap av att de är till exempel mörkhyade eller funktionshindrade, men inte i egenskap av att de är just män. För förtryck mot männen, i egenskap av att de är män, existerar ej. Kvinnorna däremot, de är förtryckta, i egenskap av att de är kvinnor. Sårade känslor, är ej samma sak som förtryck.

 

Det hela handlar om maktstrukturer. En samhällsgrupp som är högst upp i en maktstruktur, är inte förtryckt. Däremot, är en samhällsgrupp som är längst ner i maktstrukturen, förtryckt. I könsmaktsordningen, är män uppe, och kvinnor nere. Alltså, kan inte en man bli förtryckt i egenskap av att han är män, för förtryck mot män, existerar ej. Kvinnor är förtryckta, inte män. Och bara för att en inser att det är såhär, betyder det ej att en förnekar att männen drabbas av patriarkatet. Männen drabbas av patriarkatet, men absolut inte på samma sätt som kvinnorna. Kvinnorna befinner sig i en mycket mer utsatt position.

 

Ha det bra!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas