bebrika

Kategori: Antirasism

Världen vi lever i, är ju rätt sjuk

Jorden är inte en trygg plats, inte någonstans. Vart du än är, så kan du aldrig vara säker på om någon ska komma och slå ihjäl dig, eller om du blir rånad. Vart du än är, kan du inte vara säker på om du får höra rasistiska uttalanden, eller kanske sexistiska. På alla ställen, runt om denna planet vi alla bor på, Tellus, Jorden - lever förtrycket. Förtryck som rasism, sexism och homofobi. (Och nej, homofobin handlar inte längre om rädsla. Det är nog ytterst få personer som känner så stark rädsla för homosexuella personer så att de har en fobi. Homofobin handlar nämligen om hat).

 

Hur än jorden skapades, så kanske det fanns en tanke bakom det. Det kanske låg en tanke bakom vilken sorts plast jorden skulle bli. Kanske var det menat att jorden skulle vara en fridfull plats, där alla kan känna trygghet. Det kan ha varit så. Men, den tanken spolades snabbt förbi, för jorden är ingen lugn och fridfull plats. Förtryck existerar, alla möjliga förtryck. Folk tänker alldeles för lite på miljön, på djuren, på VARANDRA. Folk tänker alldeles för lite på hur jorden borde vara. För vem vill egentligen leva i den värld vi lever i? Det finns många bra stunder och moment, jag känner ofta lycka, men, det förändrar inte det faktum att jorden faktiskt är en hemsk plats. Om det hade funnits fler engagerade människor, som bryr sig om jorden, så kanske det hade varit en bra plats. I mean, vem kan verkligen tycka att en värld där alla möjliga hemskheter existerar, är en bra värld? Det är allt för få som gör någonting åt detta. Och genom att delta i till exempel den feministiska kampen, eller engagera sig mycket i djur/miljöfrågor, så bidrar en till en bättre plats att leva på. Varje ''liten'' sak, är en bra sak. En måste inte skänka 100.000 kr till djurfonder, eller till miljöfonder. En måste inte demonstrera mot sexismen på gatan, för att kunna göra skillnad. En gör skillnad när en skriver om feminismen på olika sidor, eller bara sprider budskap om feminismen. Folk lär sig.

 

Sexismen begränsar våra rättigheter (särskilt kvinnornas). Männen drabbas också av patriarkatet. Till exempel, så är det mesigt för en man att gråta. Det anses inte manligt, för det ska följa normen. En man ska ha kort hår, och en kvinna ska ha långt hår. Det är en norm. Heternormen existerar. Många tar för givet att alla i deras omgivning är heterosexuella. En förutsätter att en kvinna är tillsammans med en man, en förutsätter att en man är tillsammans med en kvinna. ''Oscar, har du nån flickvän?'' Istället skulle en kunna fråga om Oscar har ett förhållande med _någon_, och inte specifikt en tjej.

_Sluta anta att alla är heterosexuella. För alla är inte det, och det är sanningen._

 

Sexismen gör så att kvinnobrösten är sexualiserade, ses som någonting som ska gömmas, täckas över. Småflickor lär sig redan när de är 5-6 år, att de inte ska visa ''brösten'' när de badar. Inte bada topless. Våldsglorifierande och kvinnoförnedrande reklam, finns överallt. Den får existera i vårat samhälle, utan att tillräckligt många bryr sig. Det är aldrig en självklarhet att en kvinna får bestämma över sin egen kropp. Kroppen som är KVINNANS. Istället, bestämmer någon annan över kroppen. Kvinnokroppen blir aldrig lämnad ifred, och detta är ett problem. Kvinnor objektifieras, män porträtteras med MAKT. Det är heller inte ovanligt att en kvinna, som har ett likadant arbete som en man, lika välutfört, får mindre lön än mannen, just för att hon är kvinna. Blir en kvinna våldtagen - då ska kvinnan skylla sig själv. Det är aldrig, aldrig, aldrig någonsin offrets fel. Helt sjukt att det finns människor som försvarar våldtäkt, skyller på offret. Och det här med att feminister hatar män, har jag hört alldeles för många gånger.  Manshat är ej samma sak som kvinnohat. Manshat är preventivt, ett ställningstagande, som riktar sig mot patriarkatet, och de män som företräder det. Kvinnohat lämnar döda kroppar efter sig. Där är skillnaden mellan manshat och kvinnohat.

Världen vi lever i, är ju rätt sjuk.

 

PS. Om det finns någonting som du tycker att jag ska blogga om, då får du gärna tipsa mig!

 

Till dig som inte ser felet i att stötta n-egerboll

''N-egerboll är bara en bakelse, finns ingenting rasistiskt i det.''

Stöter ofta på den kommentaren, att n-egerboll bara är en bakelse. Det är en bakelse, men är det verkligen så bara? Det finns ett väldigt rasistiskt ord i bakelsens namn, ett ord som har förtryckt mörkhyade i evigheter, och som gör det än idag. Vill du verkligen stötta rätten att sprida förtryck? Vill du verkligen stötta rasismen? När en stöttar rätten att få säga n-egerboll, så stöttar en rasismen, och är där med en förtryckare. Och detta är inte att göra en höna av en fjäder, detta är att förstå rasismen, detta är att inte tolerera att förtryck sprids. Nolltolerans mot rasism och förtryck.

''Förr i tiden sa folk bara n-egerboll.'' Betyder det att vi som lever nu, i den nya tiden, ska ta efter rasismen, förtrycket från förr? Det är ju absurt. Det där argumentet håller ej. 

N-eger är ett ord som användes för att benämna mörkhyade slavar. Förr i tiden, så ansåg nämligen folk att mörkhyade var ointelligenta människor, som inte vara värda någonting, som förtjänar att vara slavar och säljas som handelsvaror. Så, mörkhyade människor blev kallade n-eger för att de inte ansågs vara lika intelligenta eller lika mycket värda som vita människor. Detta är rasism, detta är förtryck, på hög nivå. Önskar så att vi kommit ur det stadiet, att folk slutar sprida och legitimera förtrycket. 

Det finns alltså två ord i bakelsens namn. N-eger, som är ett förtryckande ord mot mörkhyade människor, och boll, som inte är ett förtryckande ord. Ska detta ord verkligen få spridas? Ska miljontals människor behöva lida av förtryck? Nej, detta måste få ett slut. Förtryck är inte okej någonstans. Förtryck så som rasism, sexism, homofobi, djurförtryck, ageism, osv, måste få ett stopp. Och en säger att en hatar förtryck, men stöttar ändå rätten att få säga n-egerboll? En stöttar ändå rätten att få sprida ett ord som _skadar andra människor_? Då är du ingen människokämpare. Då är du ingen förtryckhatare. Varför inte bara säga chokladboll, istället för att sprida ett rasistiskt ord? Chokladboll är inget förtryckande namn på en bakelse, och det är myyycket bättre att säga det. Jag stöttar verkligen inte rätten att få sprida förtryckande ord, verkligen inte. Även fast en inte tänker på vad en säger ''Äh, jag menar inget illa med att säga n-egerboll'', så spelar det ingen roll, för en förtrycker ändå. Människor kommer till skada, människor lider, DAGLIGEN, på grund av förtrycket.

Om du är en av de personer som säger n-egerboll, istället för chokladboll, så hoppas jag att du tar dig en funderare, och tänker om. För det är faktiskt så att du sprider förtryck. Och vad din tanke än är med att säga n-egerboll, så är det fel, oavsett vad.

Därför faller min röst på F!

Har ibland stött på frågor som ''Varför röstar du på Feministiskt Initiativ? Det är ett enfrågeparti.'' Och därför, tänker jag här och nu, förklara varför jag väljer att rösta på F! 

Jag röstar på F!, för att jag anser att det är det vettigaste partiet. Det är ett antirasistiskt, hbtq-stödjande, feministiskt och antinazistiskt parti. Inget annat parti har feminismen som huvudfråga, de prioriterar andra områden före feminismen. F! är inte ett enfrågeparti, och det kan en lära sig, om en läser på. Jag älskar F!, just för att de ser saker från ett feministiskt perspektiv, och har feminismen som huvudfråga. Gudrun Schyman (deras partiledare), är min förebild. Hon är en mycket klok, samt vettig, stark kvinna! Jag är glad att hon ser saker från ett feministiskt perspektiv, och driver partiet in i riksdagen. Det räcker inte med att vara bättre, för att vara bra. Sverige är inte ett jämställt land, och det är ett problem som måste tas tag i. Jag känner att det enda partiet som verkar kunna göra någonting åt det, leda Sverige på mer jämställda vägar, är F! De är måna om mänskliga rättigheter, och tar upp flera frågor i deras partiprogram. Jag anser att Vänsterpartiet, samt Miljöpartiet, tar upp feminismen, men de har inte feminismen som huvudfråga. De prioriterar inte feminismen nog högt, så att säga. Sen så håller jag med om F!'s flesta punkter. Håller med F! om nästan allting. Bland annat att det är dags att införa ett tredje juridiskt kön, att förbjuda djur på cirkusar och stoppa vinster i välfärden, samt införa minst en obligatorisk köttfri dag på alla Sveriges dagis/skolor. Jag tycker att de stärker mänskliga rättigheter, på ett sätt som inget annat parti gör. Liksom, jag vill inte rösta på ett parti som endast gynnar vita, rika heterosexuella personer. F! gynnar alla, inte enbart vita, rika och heterosexuella. Den största delen som F!'s partiprogram saknar, är den ekonomiska delen, skuggbudget. Jag älskar att F! tar upp funktionalitetsfrågor, djurrätsfrågor, miljöfrågor, ser saker från ett feministiskt perspektiv, samt är antirasistiska, feministiska, antinazistiska och hbtq-stödjare, samt ser saker från ett transperspektiv. Innan du påstår att F! är ett enfrågeparti, så råder jag dig att läsa på, för F! är INTE ett enfrågeparti. 

 

Förresten, så måste jag säga att jag finner det väldigt skumt att en röstar på högern, som till exempel Moderaterna, om en säger sig vara feminist. Att vara feminist, och rösta på högerpolitiken, en politik som endast gynnar vita, rika heterosexuella män, det går ju tvärtemot feminismen. Kan förstå om det är press från familjen, att en SKA rösta på Moderaterna (det går alltså att vara feminist och rösta på högern), men det är rätt skumt, om det inte sitter en press från familjen, bakom det. Högern driver ju kapitalistiska frågor.

 

So, this is why jag röstar på F! 

Det är det vettigaste partiet. 

Feminismen är för ALLAS lika rättigheter

''Feminister fokuserar BARA på kvinnorna!''

Varför fokuserar feminister mest på kvinnorna, och inte lika mycket på männen? Jo, för att det är kvinnorna som är strukturellt förtryckta! Män som grupp, är inte förtryckta. Männen sitter på tronen. Varför måste folk hela tiden påpeka hur synd om det är männen?? ''MÄNNEN DÅ???? Männen blir också utsatta för sexism!!'' Det är KVINNORNA vi måste fokusera mest på! Vi måste fokusera mest på att höja upp kvinnornas nivå, eftersom att männen redan styr. Det finns ingen anledning till att säga; ''Det är inte bara kvinnorna som utsätts för sexuella övergrepp m.m!!'' - Jag vet att sånt inte bara händer kvinnor, men det är fortfarande kvinnorna som är strukturellt förtryckta. En man kan bli förtryckt, men det är inte i egenskap av att han är en man, det kan däremot vara i egenskap av att han är till exempel funktionshindrad. _Män som grupp, är inte förtryckta._ Wow, det innebär inte att en feminist är manshatare, endast för att hen fokuserar mest på kvinnorna. Det är viktigt att vi fokuserar mest på kvinnorna, innan vi börjar fokusera lika mycket på männen.

Tänk till; hur ofta händer det att en man får sämre lön än en kvinna, även fast de har ett likadant arbete, lika välutfört? Hur ofta ses männen som sexobjekt? Om vi dock vänder på det, så händer det oftare att en kvinna får sämre lön än en man, även fast de båda har ett likadant arbete, lika välutfört. En kvinna ses oftare som ett sexobjekt, än vad en man gör. Innan feminister kan börja fokusera lika mycket på männen, så måste kvinnorna först komma upp till männens nivå.

Sluta klaga på att feminism fokuserar mest på kvinnorna, och försök istället förstå att det är logiskt. Feminismen ÄR för allas lika rättigheter! Försök istället förstå varför feministerna fokusera mest på kvinnorna, istället för att fundera över om feminismen är för allas lika rättigheter eller ej, för det är den.

 

Stolt feminist? OFC!

Upp